Khamis, 13 Februari 2014

Karipap




Karipap Kampung


250gm tepung gandum
25gm tepung beras
25gm tepung ubi
1/2 sudu besar gula pasir (larut dlm air)
1/2 sudu kecil garam (larut dlm air)
1.5 sudu besar majerin (panaskan)
1/8 cwn minyak masak (panaskan)
1 cawan air (+gula n garam)
Cara:
Campurkan kesemua bhn2 kering.
Tuangkan minyak panas & gaul rata.
Tuangkan air bercampur gula n garam sedikit2 sehingga jadi doh lembut (dapat berat lebihkurang 460g)
Bahagikan doh kpd saiz dikehendaki (biasa biasa dapatlah dalam 42 ketul)
Leperkan & isi dgn inti sadin ke, kentang ke, ayam ke yg paling digemari, tutup dan klim kemas2.
Buat sehingga habis. Goreng dgn minyak yg banyak sehingga garing.